Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissievergadering Zorg en Welzijn

dinsdag 28 november 2023

19:30 - 22:30
Locatie

Raadszaal

Voorzitter
J.C. Beugel
Toelichting

Insprekers kunnen zich uiterlijk tot 10.00 uur op de dag van de vergadering aanmelden via griffie@middendrenthe.nl.

Uitzending

Agendapunten

  1. Geachte commissieleden,
    Hierbij nodig ik u uit voor de openbare vergadering van de commissie Zorg en Welzijn van dinsdag 28 november 2023 om 19.30 uur in het gemeentehuis in Beilen.


    Met vriendelijke groet,
    J.C. Beugel, voorzitter

  2. 1

    Besluit

    De voorzitter, de heer Beugel, opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. Een speciaal welkom voor de heer Kraal (CDA) die voor het eerst aanwezig is bij deze commissie.
    Mevrouw Mustamu (PvdA) is afwezig en wordt vervangen door mevrouw Lauffer. 
    Mevrouw Roerink (VVD) is afwezig en wordt niet vervangen.


    Namens het college zijn de wethouders Raven, Schipper en Schans aanwezig. Burgemeester Zwiers is met kennisgeving afwezig.

  3. 2

    Besluit

    De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

  4. 3

    Besluit

    Mevrouw Stuiver spreekt in namens de Stichting Goed Gevoel. De commissieleden stellen haar aanvullende vragen. Naar aanleiding van vragen uit de commissie geeft wethouder Schipper aan dat hij gaat kijken naar het actieplan of de activiteiten van de stichting hierin passen.

  5. 4

    Besluit

    Beide worden ongewijzigd vastgesteld.

  6. 5
    Informatie van het college
  7. 5.1

    Besluit

    Er zijn geen mededelingen van het college over de gemeenschappelijke regelingen.

  8. 5.2

    Besluit

    Wethouder Schans informeert de raad dat VNN eind februari een presentatie komt geven.

  9. 6

    In de lijst met toezeggingen staan alle toezeggingen die het college in een bepaalde vergadering heeft gedaan.
    Per 1 februari 2023 krijgen alle toezeggingen een aandachtskleur. De toezeggingen zijn per soort vergadering als volgt gesorteerd:
    Wit: de toezegging is afgedaan sinds de vorige vergadering.
    Rood: de deadline van de toezegging is verstreken of niet ingevuld.
    Oranje: de toezegging wordt uiterlijk in de volgende vergadering afgedaan.
    Groen: deadline ligt na de volgende vergadering.

    Besluit

    De toezeggingen 1 t/m 4 zijn afgedaan met de memo die bij het voorstel over Handhaving en preventie alcohol zit.  Verder zijn er geen vragen over de toezeggingen.

  10. 7

    Als bijlage bij dit agendapunt vindt u in een tabel het overzicht van de ingekomen stukken. Het voorstel aan de commissie is om deze ingekomen stukken voor kennisgeving aan te nemen (afdoening).
    De ingekomen stukken worden niet inhoudelijk besproken, er kan eventueel wel een korte vraag worden gesteld. Als een fractie een ingekomen stuk wel inhoudelijk wil bespreken, kan ze om agendering vragen. De fractie geeft daarbij aan wat het doel van de inhoudelijke bespreking is. De Agendacommissie beoordeelt dit verzoek. Het ingekomen stuk komt in een volgende vergadering dan opnieuw op de agenda.
    Ter informatie zijn de ingekomen stukken hieronder toegevoegd. De volgorde is dezelfde als in de tabel.

    Besluit

    Alle ingekomen stukken worden voor kennisgeving aangenomen.
    Er zijn geen agenderingsverzoeken.

  11. 7.1

    Besluit

    Mevrouw Visser deelt een compliment uit aan de Stichting  Welzijnswerk.

    Technische vragen

    Onderwerp
    Jaarverslag 2022 Welzijnswerk
  12. 7.2

    Besluit

    Naar aanleiding van vragen uit de commissie geeft wethouder Schipper aan dat de raad in werkbijeenkomsten Sociaal Domein wordt bijgepraat over de voortgang. Het eventueel breder inzetten van de Klijnsma-middelen is een keuze van de raad.

  13. 7.3

    Besluit

    Naar aanleiding van een vraag uit de commissie geeft wethouder Schipper aan dat het traject nog uitgewerkt moet worden. Daarin wordt ook meegenomen hoe de raad betrokken wordt.

  14. 7.4

    Besluit

    Mevrouw Van der Heide (GB-BBB) ziet de fusie als een mooie en belangrijke stap.

  15. 8

    Besluit

    De heer Kraal (CDA) vraagt aan de commissie hoe ze er tegenaan kijken als de Klijnsma-middelen breder worden ingezet dan alleen voor het kind, dus bijvoorbeeld voor het hele gezin. Meerdere commissieleden steunen het voorstel van de heer Van Gelderen (VVD) om dit in een volgende vergadering opiniërend te bespreken.


    Mevrouw Visser (GroenLinks) vraagt of de commissieleden een werkbezoek willen brengen aan de winkel van de Stichting Goed Gevoel. De commissie vindt dit een goed idee. De griffie legt hiervoor contact met de stichting.

  16. 9
    Opiniërende agendapunten
  17. 9.1

    De beleidsnota bewegen en leefstijl 2019-2023 loopt dit jaar af.  We hebben per raadsbrief van 28 maart 2023 de gemeenteraad geïnformeerd over het proces om tot een herijking te komen. Inmiddels zijn we zover dat we een concept beleidsnota bewegen, leefstijl en gezondheid 2023-2026, “Met elkaar blijven bewegen naar een gezonde toekomst” aan kunnen bieden voor een opiniërende bespreking in de raadscommissie Zorg en Welzijn, waarop dit voorstel betrekking heeft.

    Voorgesteld besluit

    Vragen van het college voor de opiniërende bespreking:
    1. Kunt u zich vinden in de accenten die worden benoemd in de toelichting voorstel? 
     2. Bent u akkoord met de concept beleidsnota bewegen en leefstijl 2023-2026?
    Voor de volledigheid is er ook een samenvatting van het concept beleid meegestuurd.

    Besluit

    De commissie spreekt in twee termijnen over de vragen van het college. De fracties zijn positief over de inzet van het college voor onder andere meer bewegen en gezondere voeding. Verschillende fracties benoemen de noodzaak om bestaande patronen te veranderen, maar geven ook aan dat dit niet vanzelf gaat. De commissieleden reageren op de vraag van mevrouw Kappen of de gemeente meer vraaggericht of meer opgavegericht zou moeten werken. Meerdere fracties zien een combinatie hiervan als de beste oplossing.


    Wethouder Schans reageert op de inbreng van de commissie. Hij geeft aan dat de commissie het beleidsplan uiterlijk in het tweede kwartaal 2024 adviserend aangeboden krijgt.


    Na dit agendapunt wordt de vergadering voor 5 minuten geschorst.

  18. 10
    Adviserende agendapunten
  19. 10.1

    In artikel 43a van de Alcoholwet staat dat gemeenten verplicht zijn om elke vier jaar, gelijktijdig met de nota gemeentelijk gezondheidsbeleid, een Preventie- en Handhavingsplan Alcohol vast te laten stellen door de gemeenteraad. In het Preventie- en Handhavingsplan Alcohol worden preventie en handhaving samengebracht in één plan om te werken aan de missie: het voorkomen van alcohol gerelateerde schade, met name onder jongeren. In het plan staan de doelen, ambities, preventieacties en handhavingsmaatregelen voor de komende vier jaar beschreven (2024-2027).


    Het concept preventie- en handhavingsplan Alcohol is opiniërend besproken in de Commissievergadering Zorg en Welzijn. Tijdens de vergadering zijn er diverse opmerkingen gemaakt en zijn er toezeggingen gedaan. De opmerkingen en toezeggingen worden toegelicht in de toegevoegde memo. 
    Naar aanleiding van de opmerkingen in de commissievergadering is het Preventie- en Handhavingsplan Alcohol 2024-2027 aangepast.

    Voorgesteld besluit

    Portefeuillehouder: Wethouder Schipper en wethouder Schans


    De raad besluit:
    1. Kennis te nemen van de toegevoegde memo.
    2. In te stemmen met het Preventie- en Handhavingsplan Alcohol 2024-2027.
    3. In te stemmen met het ter beschikking stellen van de SPUK gelden voor het 'voorkomen en het vroegsignaleren van middelengebruik', ter hoogte van € 4.431, aan het Preventie- en Handhavingsplan Alcohol 2024-2027.

    Besluit

    De commissie adviseert de raad om dit voorstel als hamerstuk te agenderen voor de raadsvergadering van 14 december 2023.


    De commissieleden benoemen in de bespreking onder andere het belang van NIX18, het betrekken van ouders (voorbeeldfunctie, voorlichting en preventie) en deelname aan de Alliantie Opgroeien in een kansrijke omgeving.
    Wethouder Schans reageert op de inbreng van de commissie en zegt toe uit te zoeken of deelname aan de Alliantie mogelijk is (toezegging).

    Toezeggingen

    Titel
    Uitzoeken deelname Alliantie
  20. 10.2

    In het eerste kwartaal van 2023 heeft de koepel van Adviesraden Sociaal Domein onderzoek gedaan op welke wijze de adviesraden (wmo-raad en minimaraad) samengevoegd kunnen worden. Op 23 mei 2023 heeft het college besloten het adviesrapport en de aanbevelingen over te nemen, en de Wmo-raad, de minimaraad en het VN panel om formeel advies te vragen over het overnemen van het adviesrapport. De adviesraden en het VN panel hebben allen een positief advies uitgebracht op de formele adviesaanvraag van het college. Vervolgens zijn de verordeningen ter advisering voorgelegd aan de adviesraden en het VN-panel. De raden en het VN panel hebben inmiddels hun advies uitgebracht. De verordeningen liggen daarom voor ter vaststelling.

    Voorgesteld besluit

    Portefeuillehouder: Wethouders Raven en Schipper


    De raad besluit:
    1. De Verordening Adviesraad Sociaal Domein gemeente Midden-Drenthe 2023 vast te stellen.
    2. De Verordening Inclusie Platform gemeente Midden-Drenthe 2023 vast te stellen.
    3. De Verordening Cliëntenparticipatie 2015 gemeente Midden-Drenthe in te trekken.

    Besluit

    De commissie adviseert de raad om dit voorstel als hamerstuk te agenderen voor de raadsvergadering van 14 december 2023.


    De commissie spreekt in twee termijnen over het voorstel. De commissieleden geven onder andere aan dat deze onafhankelijke adviesfunctie belangrijk is voor de gemeente en voor onze inwoners. Wethouder Raven reageert op de inbreng uit de commissie. Ze geeft onder andere aan dit een belangrijke stap is in de verdere professionalisering van de adviesraden. Eventuele communicatie over deze nieuwe Adviesraad vindt plaats nadat de raad heeft besloten.

  21. 11

    Besluit

    De voorzitter, de heer Beugel, dankt iedereen voor de aanwezigheid en de inbreng. Om 22.13 uur sluit hij de vergadering.