- Locatie
Dorpshuis 't Haolerhoes (Stengelinstraat 18, Hooghalen)
- Voorzitter
- Gineke Radix-Feijen
- Toelichting
-
Insprekers kunnen zich uiterlijk tot 10.00 uur op de dag van de vergadering aanmelden via griffie@middendrenthe.nl.
Agendapunten
-
Geachte commissieleden,
Hierbij nodig ik u uit voor de openbare vergadering van de commissie Ruimte en Groen van dinsdag 15 mei 2025 om 19.30 uur in het Dorpshuis 't Haolerhoes in Hooghalen.
Met vriendelijke groet,
Gineke Radix-Feijen, voorzitter -
1Opening
-
2Vaststellen agenda
-
3Spreekrecht
-
4
Bijlagen
-
5Informatie van het college
-
5.1Gemeenschappelijke Regelingen Omgevingsdienst Drenthe
-
5.2Overige informatie
-
6
In de lijst met toezeggingen staan alle toezeggingen die het college in een bepaalde vergadering heeft gedaan.
Alle toezeggingen hebben een aandachtskleur. De toezeggingen zijn per soort vergadering als volgt gesorteerd:
Wit: de toezegging is afgedaan sinds de vorige vergadering.
Rood: de deadline van de toezegging is verstreken of niet ingevuld.
Oranje: de toezegging wordt uiterlijk in de volgende vergadering afgedaan.
Groen: deadline ligt na de volgende vergadering.Bijlagen
-
7
Als bijlage bij dit agendapunt vindt u in een tabel het overzicht van de ingekomen stukken. Het voorstel aan de commissie is om deze ingekomen stukken voor kennisgeving aan te nemen (afdoening).
De ingekomen stukken worden niet inhoudelijk besproken. Als een fractie een ingekomen stuk wel inhoudelijk wil bespreken, kan ze om agendering vragen. De fractie geeft daarbij aan wat het doel van de inhoudelijke bespreking is. De Agendacommissie beoordeelt dit verzoek. Het ingekomen stuk komt in een volgende vergadering dan opnieuw op de agenda.
Ter informatie zijn de ingekomen stukken hieronder toegevoegd. De volgorde is dezelfde als in de tabel.Bijlagen
-
7.1
Bijlagen
-
7.2
Bijlagen
-
7.3
Bijlagen
-
7.4
Bijlagen
-
7.5
Bijlagen
-
7.6
Bijlagen
-
7.7
Bijlagen
-
7.8
Bijlagen
-
7.9
Bijlagen
-
7.10
Bijlagen
-
7.11
Bijlagen
-
8Rondvraag
-
9Adviserende agendapunten
-
9.1
In de raadsvergadering van 29 februari 2024 is een motie aangenomen waarin wordt gevraagd beleid te ontwikkelen om te reguleren op welke locaties in het buitengebied de ruimte-voor-ruimteregeling toegepast mag worden en de raad daarbij aan de voorkant te betrekken. In de actualisatie zijn de uitgangspunten van deze motie opgenomen en zijn de wijzigingen van de Provinciale Omgevingsverordening Drenthe opgenomen.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
Portefeuillehouder: wethouder Schipper
De raad besluit:
- De beleidskaders Ruimte-voor-Ruimte Midden-Drenthe vast te stellen.
- Kennis te nemen van het advies van het Dorpenoverleg Midden-Drenthe
-
9.2
Op 8 april heeft de Omgevingsdienst Drenthe (OD Drenthe) de Ontwerp Uitvoerings- en Handhavingsstrategie Drenthe 2026-2029 (U&H strategie) toegestuurd. De U&H strategie wordt aan de gemeenteraad aangeboden voor een zienswijze. De gemeenten in Drenthe en de provincie Drenthe zijn als bevoegd gezag verantwoordelijk voor de adequate uitvoering van de vergunningverlening-, toezicht- en handhavingstaken (VTH-taken) milieu. De Omgevingswet verplicht de bevoegde gezagen om een regionale strategie voor Uitvoering en Handhaving op te stellen. In deze strategie worden de ambities voor de VTH-taken vastgelegd en wordt benoemd binnen welke kaders de uitvoering plaatsvindt. Zo wordt er onder andere beschreven hoe de OD Drenthe omgaat met handhavingsverzoeken en hoe diepgaand controles en toetsing van vergunningaanvragen zijn. Vooruitlopend op het vervallen van de huidige U&H strategie (2022-2026) wordt met het vaststellen van de vernieuwde strategie aan de wettelijke verplichting voldaan.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
Portefeuillehouder: Wethouder Raven
De raad besluit:
1. Kennis te nemen van de Ontwerp Uitvoerings- & Handhavingsstrategie Drenthe 2026-2029.
2. Een zienswijze in te dienen op de Ontwerp Uitvoerings- & Handhavingsstrategie Drenthe 2026-2029. -
9.3
De waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s en de provincie Groningen hebben hun waterbodemkwaliteitskaart geactualiseerd. Met het accepteren van de geactualiseerde waterbodemkwaliteitskaart worden de belemmeringen
in het grondverzet en de daarmee gepaard gaande hogere kosten weggenomen. Bij het toepassen van baggerspecie zijn de regels van het Besluit activiteiten leefomgeving (paragraaf 4.124) van toepassing. Voorafgaand aan de toepassing moet een milieuverklaring bodemkwaliteit worden verstrekt aan het bevoegd gezag. De waterbodemkwaltiskaart in combinatie met een vooronderzoek (NEN 5717) kunnen hiervoor als bewijsmiddel dienen.Bijlagen
Voorgesteld besluit
Portefeuillehouder: wethouder Schipper
De raad besluit:
De Waterbodemkwaliteitskaart Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s en provincie Groningen d.d. 21 december 2023 te accepteren als geldig bewijsmiddel voor de beoordeling van de kwaliteit van baggerspecie. -
9.4
Het plangebied wordt begrensd door het adres Norgervaart 5b, Bovensmilde. Kadastraal bekend als de percelen SDE01-K-2243, SDE01-K-2244 en SDE01-K-2447.
Directe aanleiding voor het TAM-omgevingsplan is het initiatief om een nieuwe bedrijfsloods van 800m2 ten noorden van de bestaande bedrijfsloods mogelijk te maken. Eveneens is de wens om de bestaande compostering meer zuidwestelijk te verplaatsen. Dat zodanig dat de nieuwe composteringslocatie zich op een grotere afstand gaat bevinden van de omliggende burgerwoningen dan dat heden het geval is.
Eveneens zal een deel van de heden als agrarisch bestemd zijnde gronden worden herbestemd naar de bestemming ‘’natuur’’. Dat om, vanuit het oogpunt ‘’fysieke leefomgeving’’, een goede situatie te borgen en extra kwaliteitsslag te leveren ten opzichte van de huidige situatie. Eveneens gaat voorgenomen initiatief gepaard met een landschappelijk inpassingsplan welke juridisch in de planregels juridisch geborgd is middels een voorwaardelijke verplichting.
Bovenstaande is heden niet mogelijk binnen de huidige planologisch kaders. Vandaar dit TAM-omgevingsplan.
Er zijn tegen het ontwerp TAM-omgevingsplan geen zienswijzen ingediend. Zodoende ontvangt de raad via het college het voorstel om het TAM-omgevingsplan ongewijzigd vast te stellen.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
Portefeuillehouder: wethouder Schipper
De raad besluitVoorgesteld besluit raad:
1. Het TAM-omgevingsplan ‘’TAM-omgevingsplan Hoofdstuk 22a Norgervaart 5b te Bovensmilde’’ met IMRO-code NL.IMRO.1731.TAMNorgervaart5bBO-ON01 vast te stellen (artikel 2.4 en 16.30 Omgevingswet)
2. Bij dit TAM-omgevingsplan geen kostenverhaal toe te passen (artikel 13.11 Omgevingswet).
3. Het vastgestelde TAM-omgevingsplan bekend te maken en ter inzage te leggen (artikel 16.30 Omgevingswet). -
10Sluiting