Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissievergadering Ruimte en Groen

donderdag 16 mei 2024

19:30 - 22:30
Locatie

Raadszaal

Voorzitter
M. Radix-Feijen
Toelichting

Insprekers kunnen zich uiterlijk tot 10.00 uur op de dag van de vergadering aanmelden via griffie@middendrenthe.nl.

Agendapunten

  1. Geachte commissieleden,
    Hierbij nodig ik u uit voor de openbare vergadering van de commissie Ruimte en Groen van 16 mei om 19.30 uur in het gemeentehuis in Beilen.
    Met vriendelijke groet,
    M. Radix-Feijen, voorzitter

  2. 1
    Opening
  3. 2
    Vaststellen agenda
  4. 3
    Spreekrecht
  5. 4

  6. 5
    Informatie van het college
  7. 5.1
    Gemeenschappelijke Regelingen RUD Drenthe
  8. 5.2
    Overige informatie
  9. 6

    In de lijst met toezeggingen staan alle toezeggingen die het college in een bepaalde vergadering heeft gedaan.
    Per 1 februari 2023 krijgen alle toezeggingen een aandachtskleur. De toezeggingen zijn per soort vergadering als volgt gesorteerd:
    Wit: de toezegging is afgedaan sinds de vorige vergadering.
    Rood: de deadline van de toezegging is verstreken of niet ingevuld.
    Oranje: de toezegging wordt uiterlijk in de volgende vergadering afgedaan.
    Groen: deadline ligt na de volgende vergadering.

  10. 7

    Als bijlage bij dit agendapunt vindt u in een tabel het overzicht van de ingekomen stukken. Het voorstel aan de commissie is om deze ingekomen stukken voor kennisgeving aan te nemen (afdoening).
    De ingekomen stukken worden niet inhoudelijk besproken, er kan eventueel wel een korte vraag worden gesteld. Als een fractie een ingekomen stuk wel inhoudelijk wil bespreken, kan ze om agendering vragen. De fractie geeft daarbij aan wat het doel van de inhoudelijke bespreking is. De Agendacommissie beoordeelt dit verzoek. Het ingekomen stuk komt in een volgende vergadering dan opnieuw op de agenda.
    Ter informatie zijn de ingekomen stukken hieronder toegevoegd. De volgorde is dezelfde als in de tabel.

  11. 7.5

  12. 7.6

  13. 7.7

  14. 7.8

  15. 8
    Rondvraag
  16. 9
    Adviserende agendapunten
  17. 9.1

    Er is een forse woningbouwopgave. In het raadprogramma en bestuursakkoord is te lezen dat wonen de hoogste prioriteit heeft. In de unaniem vastgestelde Woonvisie staat dat we locaties, in en buiten de kern Beilen, nodig hebben om invulling te kunnen geven aan de woningbouwbehoefte. Om na te kunnen gaan waar eventueel mogelijkheden voor woningbouw buiten de kern zijn, zijn we gestart met een verkennend onderzoek. Dit is uitgevoerd door het bureau Land-iD uit Arnhem. In het rapport is te zien en lezen welke informatie is verzameld, welke kansen er zijn rondom Beilen en welke randvoorwaarden nodig zijn.


    Op korte termijn zijn de gebieden Alting en Smalbroek mogelijk kansrijk voor woningbouw. Om na te gaan of de gebieden geschikt zijn, moeten onderzoeken worden uitgevoerd. De gebieden Makkum en Lieving zijn op langere termijn mogelijk geschikt voor woningbouw. Dit komt doordat eerst investeringen in de openbare ruimte noodzakelijk zijn. Het gaat om de realisatie van een tunnel, aanleg van wegen en het geschikt maken van bestaande wegen. Dit vergt naast geld, veel tijd.

    Voorgesteld besluit

    Portefeuillehouder: wethouder Raven


    De raad besluit:

    1. Het rapport van Land-iD: Een wervend perspectief op Beilen, definitief rapport, 21 maart 2024 met bijlagen vast te stellen: 
    2. Voor Alting en Smalbroek te starten met de fase haalbaarheid en participatie. 
    3. Kennis te nemen van de tekeningen Concept voorstel aanpassing Wvg gebied 18042024
  18. 9.2

    Middels toepassing van de ruimte-voor-ruimte regeling is het beoogde doel van initiatiefnemer (eigenaar) om met dit bestemmingsplan 3 nieuwbouw-compensatiewoningen te realiseren aan de Lieving 49 te Beilen. De huidige agrarische bedrijfsvoering op het perceel is namelijk gestaakt. Zodoende wil de eigenaar het agrarisch perceel transformeren tot woonpercelen. Tezamen met de bestaande bedrijfswoning (welke eveneens zal worden herbestemd naar een burgerwoning) maakt dit initiatief 4 burgerwoningen mogelijk op het adres Lieving 49 te Beilen.


    Er zal op de locatie Lieving 49 zelf rond de 2.460m2 aan voormalige bedrijfsbebouwing worden gesloopt welke het recht geeft op 2 compensatiewoningen. Voor de 3de compensatiewoning moet initiatiefnemer nog een externe slooplocatie vinden daar waar de huidige aangedragen externe slooplocatie niet akkoord is bevonden door de Provincie Drenthe. Vandaar dat op één van de vier bouwpercelen een voorwaardelijke verplichting geldt. Deze voorwaardelijke verplichting stelt dat er niet eerder een woning mag worden gebouwd en in gebruik mag worden genomen dan wanneer men een externe slooplocatie heeft aangedragen welke voldoet aan de ruimte-voor-ruimte regeling.


    Voorliggend bestemmingsplan voorziet in het gewenste juridisch-planologisch kader om voorliggend initiatief mogelijk te maken.

    Voorgesteld besluit

    Portefeuillehouder: Wethouder Schans


    De raad besluit:
    1. Het bestemmingsplan ‘Lieving 49 te Beilen’ met IMRO-code NL.IMRO.1731.Lieving49BEI-ONT1 ongewijzigd vast te stellen.
    2. Bij dit bestemmingsplan geen exploitatieplan vast te stellen (artikel 6.12 Wet ruimtelijke ordening) omdat het verhaal van kosten van de grondexploitatie over de in het plan begrepen gronden anderszins verzekerd is (wetende middels een exploitatieovereenkomst).
    3. In te stemmen met het besluit hogere waarden en dit gelijktijdig met het vastgestelde bestemmingsplan ter inzage te leggen (artikel 110c Wet geluidhinder jo. artikel 3:11 Algemene wet bestuursrecht).
    4. Het vastgestelde bestemmingsplan bekend te maken en ter inzage te leggen (artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening).

  19. 10
    Opiniërende agendapunten
  20. 10.1

    Midden-Drenthe is een gemeente die zich kenmerkt door het vele groen. Om het karakteristieke groen in de gemeente te behouden en versterken, is er behoefte aan een gemeentebreed bomenbeleid. Het college van burgemeester en wethouders heeft in januari 2024 de bestuursopdracht gegeven om hiermee aan de slag te gaan.
    Bestaande werkwijzen willen we vastleggen en waar nodig actualiseren.
    Met het bomenbeleidsplan krijgen we een duidelijk en gedragen antwoord voor steeds terugkerende vragen en onderwerpen. Dat is belangrijk voor inwoners, maar ook voor collega’s en bestuur. Samen houden we Midden-Drenthe mooi, gezond en groen.


    Vanwege trends en ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en de opgaven die we de komende jaren verwachten, bijvoorbeeld vanwege de Omgevingswet en de woningbouwambities, is het belangrijk dat we de bestaande werkwijzen formaliseren. Bomen zijn en blijven voor onze gemeente onderdeel van een veilige, gezonde fysieke leefomgeving. Ook als de openbare ruimte verandert.
    Door de lange levensduur van bomen en de klimaatambities is de looptijd van een toekomstbestendig bomenbeleidsplan langer dan veel andere beleidsstukken. Daarom is het belangrijk aan de voorkant een aantal inhoudelijke keuzes maken over het bomenbeleidsplan. Met deze nota van uitgangspunten vragen we de Commissie Ruimte en Groen om een opiniërende bespreking te hebben over de beoogde uitgangspunten.

    Voorgesteld besluit

    Portefeuillehouder: wethouder Schipper


    Vragen van het college voor de opiniërende bespreking:
    1. Kunt u zich vinden in de uitgangspunten van de nota?
    2. Heeft u nog verdere toevoegingen?

  21. 11
    Sluiting