Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissievergadering Ruimte en Groen

donderdag 19 oktober 2023

19:30 - 22:05
Locatie

Raadszaal

Voorzitter
M. Radix-Feijen
Toelichting

Insprekers kunnen zich uiterlijk tot 10.00 uur op de dag van de vergadering aanmelden via griffie@middendrenthe.nl.

Uitzending

Agendapunten

  1. Geachte commissieleden,


    Hierbij nodig ik u uit voor de openbare vergadering van de commissie Ruimte en Groen van 19 oktober om 19.30 uur in het gemeentehuis in Beilen.


    Met vriendelijke groet,
    M. Radix-Feijen, voorzitter

  2. 1

    Besluit

    De voorzitter, mevrouw Radix, opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom. 
    De heer Brouwer (CDA) wordt vervangen door mevrouw Kappen.
    Mevrouw Huisman (OMD) wordt vervangen door de heer Warners.
    Het college is voltallig aanwezig.

  3. 2

    Besluit

    De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

  4. 3

    Besluit

    Er zijn twee insprekers over het ingekomen stuk 7.10 - Vestigen Wet voorkeursrecht gemeenten: de heer Boer (namens Werkgroep Alting) en de heer Bos (op persoonlijke titel). Beide heren beantwoorden vragen vanuit de commissie.

  5. 4

    Besluit

    Het videoverslag en de besluitenlijst worden beide ongewijzigd vastgesteld.

  6. 5

    Besluit

    Er is geen informatie van het college.

  7. 5.1
    Gemeenschappelijke Regelingen RUD Drenthe
  8. 5.2
    Overige informatie
  9. 6

    Besluit

    De toezeggingen 1 t/m 4 zijn afgedaan.

  10. 7

    Besluit

    Alle ingekomen stukken worden voor kennisgeving aangenomen.
    De fractie van Onafhankelijk Midden-Drenthe vraagt om agendering van 7.12 - Wijzigingsplan woningbouw Oranje.

  11. 7.2

    Besluit

    Wethouder Schipper beantwoordt vragen uit de commissie.
    In verband met technische problemen wordt de vergadering geschorst.

  12. 7.3

  13. 7.4

    Besluit

    Wethouder Schipper beantwoordt vragen uit de commissie over onder andere fietsroutes, snelheden en participatie.

  14. 7.5

    Besluit

    Wethouder Raven beantwoordt vragen uit de commissie en geeft onder andere aan dat het programmaplan in voorbereiding is.

  15. 7.6

  16. 7.7

    Besluit

    Naar aanleiding van vragen geeft wethouder Schipper aan dat er een pragmatische oplossing is gekozen voor de uitvoering van deze motie. Onder andere door ook bij te dragen aan voedselbossen.

  17. 7.8

    Besluit

    Wethouder Schipper reageert op vragen uit de commissie, onder andere over eekhoorns.

  18. 7.9

  19. 7.10

    Besluit

    De heer Jonker (GB-BBB) vraagt of het mogelijk is om Alting en Smalbroek te splitsen bij het vestigen van het voorkeursrecht. Wethouder Raven zegt toe dit uit te zoeken (toezegging).
    De heer Brunninkhuis roept op om het proces zorgvuldig te laten verlopen. Wethouder Raven reageert en geeft onder andere aan dat er maximaal wordt ingezet op de betrokkenheid van de inwoners.

    Toezeggingen

    Titel
    Mogelijkheden splitsing Alting en Smalbroek bij vestigen voorkeursrecht
  20. 7.11

    Besluit

    Wethouder Schipper reageert op vragen uit de commissie. Hij geeft onder andere aan dat zon-op-dak de eerste en hoogste prioriteit heeft, maar dat dit niet voldoende is voor de opgave waar de gemeente voor staat. De gemeente gaat de komende weken met inwoners in gesprek. De commissie kan later over dit onderwerp in gesprek.

    Technische vragen

    Onderwerp
    Startnotitie Tender PV Velden
  21. 7.12

    Besluit

    De fractie van Onafhankelijk Midden-Drenthe verzoekt om agendering van deze brief.

  22. 8

    Besluit

    Mevrouw Lauffer (PvdA) vraagt naar bermbeheer en het gebruik van bloemenmengsels. Wethouder Schipper reageert op de vraag.


    De heer Van der Beek (GroenLinks) vraagt naar de stand van zaken van de uitbreiding van de carpoolplaats bij Beilen-Noord. Wethouder Schipper geeft aan dat de provincie onderzoek gaat doen naar uitbreiding.


    De heer Brunninkhuis (VVD) vraagt naar een overzicht van beschikbare kavels op bedrijventerreinen. Wethouder Schipper geeft aan dat deze technische vraag schriftelijk beantwoordt gaat worden. In de jaarstukken wordt jaarlijks ook een overzicht opgenomen.

    Technische vragen

    Onderwerp
    Overzicht kavels bedrijventerreinen
  23. 9
    Opiniërende agendapunten
  24. 9.1

    De fractie van de VVD heeft om agendering gevraagd van de beantwoording van het college van de schriftelijke vragen over maximum snelheden.

    Voorgesteld besluit

    Opiniërende vragen:
    1. Bent u van mening dat door de raad gestelde kaders leidend te zijn bij uitvoering van beleid?
    2. In hoeverre mag het college van het gestelde kader afwijken?
    3. Wat dient ons (college en raad) leerpunt te zijn met betrekking tot deze problematiek?

    Besluit

    De heer De Weerd (VVD) geeft namens zijn fractie een toelichting op de opiniërende vragen voor de commissie.
    De commissieleden Sikkenga, Jonker en Beugel reageren op de vragen van de VVD.

  25. 9.2

    Het college heeft de raad per brief geïnformeerd over de gewijzigde afsprakenbrief met Vereniging De Hullen. In deze vergadering spreekt de commissie opiniërend over deze gewijzigde afsprakenbrief in relatie tot de door de raad vastgestelde Koersnotitie Toekomst vakantieparken Midden-Drenthe. De vraag die voorligt is of de raad met de door Vereniging De Hullen voorgestelde wijzigingen kan instemmen.



    Een belangrijke stap in het transformatieproces van Bungalowpark De Hullen is het ondertekenen van de afsprakenbrief. Deze afsprakenbrief is op zaterdag 23 september 2023 besproken op een algemene ledenvergadering van de Vereniging De Hullen. Vanuit de leden zijn een aantal aanpassingen voorgesteld, waar in de ledenvergadering vervolgens akkoord mee is gegaan. De enige inhoudelijke wijziging bevat punt 15. Hierin stond het volgende als eerste zin: 15. ‘Het uitgangspunt is dat de kosten van de transformatie voor rekening van het Park komen.’ Deze zin is als volgt gewijzigd: ‘Met betrekking tot de transformatiekosten is het uitgangspunt dat per rubriek zal worden vastgesteld ten laste van welke partij deze zullen worden gebracht en met welke verdeelsleutel deze zullen worden verdeeld.’


    Omdat deze wijziging de kaders raakt die de raad heeft meegegeven voor het programma Vitale Vakantieparken wordt de gewijzigde brief opiniërend voorgelegd in de commissie Ruimte en Groen. Daarbij wordt ook de vraag gesteld of deze gewijzigde afsprakenbrief als blauwdruk kan worden gebruikt voor andere parken die een transformatieproces ingaan.

    Voorgesteld besluit

    Portefeuillehouder: Wethouder Schans


    Vragen van het college voor de opinierende bespreking:
    1. Kunt u zich vinden in de uitgangspunten van de gewijzigde afsprakenbrief?
    2. Kan de inhoud van de afsprakenbrief tussen Bungalowpark De Hullen en de gemeente Midden-Drenthe als blauwdruk worden gebruikt voor andere parken binnen de gemeente Midden-Drenthe die willen transformeren en waarbij een afsprakenbrief zal moeten worden getekend?

    Besluit

    De fracties reageren in twee termijnen op de gewijzigde afsprakenbrief en de vragen van het college.
    Vanuit de commissie klinken verschillende geluiden. Sommige fracties kunnen zich prima vinden in de gewijzigde afsprakenbrief, andere fracties vinden het belangrijk dat kosten worden betaald door degene die eigenaar is of door degene die er baat bij heeft. Meerdere fracties geven aan dat het wellicht verhelderend werkt om met voorbeelden te gaan werken als het gaat om 'rubrieken'. Voor meerdere fracties kan de huidige afsprakenbrief op hoofdlijnen ook gebruikt worden bij de transformatie van andere parken. 
    Om 21.00 uur wordt de vergadering voor 10 minuten geschorst.


    Na de schorsing reageert wethouder Schans op de input uit de eerste termijn. Hij geeft onder andere aan dat de Koersnotitie leidend is. De afsprakenbrief is een intentieverklaring. De bewoners van De Hullen hebben duidelijkheid nodig om verder te kunnen met transformeren. Na elke fase volgt een go/no-go moment. De financiële gevolgen zijn vooraf niet exact in beeld, dat volgt tijdens het proces. 
    In de tweede termijn vragen de fracties onder andere nog aandacht voor duidelijkheid, voor de bewoners maar ook voor de gemeente. Daarbij gaat het onder andere over de verdeelsleutel.
    Wethouder Schans geeft als reactie na de tweede termijn onder andere aan dat het college blijvend met de bewoners van De Hullen in gesprek is om tot een goede transformatie van het park te komen. Hij benadrukt opnieuw dat na elke fase een go/no-go moment is ten aanzien van het transformatieproces.


    Na afloop van de bespreking stelt de voorzitter voor dat het college met een voorstel komt over de gewijzigde afsprakenbrief. Dit voorstel komt dan adviserend op de agenda van de commissie Ruimte en Groen van 30 november 2023. De commissie stemt hiermee in.

  26. 10
    Adviserende agendapunten
  27. 10.1

    Uit de weginspecties 2022 en de evaluaties blijkt dat we forsere en zwaardere onderhoudsmaatregelen moeten plegen aan wegen dan dat wij hadden voorzien. Dit betekent dat de budgetten voor het onderhoud van de wegen niet toereikend zijn om deze op het kwaliteitsniveau te brengen conform het Beleid onderhoud Wegen en Bruggen 2018-2028, vastgesteld in de gemeenteraad op 29 juni 2017.


    In de vergadering van 25 mei 2023 heeft de raad aangegeven om gelijk met een voorstel te komen, zodat het als een adviserend agendapunt in de commissievergadering kan worden behandeld.


    Om een objectief beeld te krijgen hebben wij het adviesbureau Royal Haskoning DHV (RHDHV) ingeschakeld. Zij hebben als onafhankelijke partij een strategische maatregeltoets, scenario’s en keuzemogelijkheden opgesteld. Dit alles is vastgelegd in het rapport: “Midden-Drenthe op pad naar strategisch wegbeheer – Beheerplan Wegen 2024-2028 en doorkijk toekomst”. Het rapport gaat in op de onderhoudsplanning, de financiën en de scenario’s.
    Uiteindelijk wordt er een advies gegevens om te kiezen voor scenario 2, namelijk hoofdroutes op B,
    fiets- en voetpaden op A en de rest op C niveau.

    Voorgesteld besluit

    Portefeuillehouder: Wethouder Schipper


    De raad besluit:
    1. Kennis te nemen van het rapport “Midden-Drenthe op pad naar strategisch wegbeheer – Beheerplan Wegen 2024- 2028 en doorkijk toekomst”.
    2. Akkoord te gaan met de herijking van het Beleid Onderhoud Wegen en Bruggen 2018-2028 voor het onderdeel verhardingen (wegen, fiets- en voetpaden).
    3. Voor het onderhoud de volgende ambitieniveaus vast te stellen (scenario 2), · Hoofdroutes op B,· Fiets- en voetpaden op A;· Rest op C.
    4. Opdracht te geven om te onderzoeken of de financiële afschrijvingstermijnen aangepast kunnen worden naar 30 jaar voor asfaltverhardingen en 40 jaar voor beton- en elementenverhardingen en hiervoor de Financiële Verordening te wijzigen.
    5. Opdracht te geven om te onderzoeken of het mogelijk is om de financiële gevolgen in de perspectiefnota 2025 op te nemen.

    Besluit

    Op verzoek van de fracties van ChristenUnie en VVD gaat dit voorstel als bespreekstuk naar de raad van 2 november 2023.

    De fracties reageren in twee termijnen op het voorstel. Meerdere fracties kunnen zich vinden in scenario 2 waarbij het ambitieniveau iets naar beneden wordt bijgesteld. Een onderzoek naar de aanpassing van afschrijvingstermijnen kan op instemming rekenen.
    Wethouder Schipper geeft aan dat het nodig is om het wegennet op orde te houden om verdere achterstanden te voorkomen. Daarbij heeft veiligheid de hoogste prioriteit. Scenario 2 is ook financieel haalbaar, dat geldt niet voor scenario 1.

  28. 10.2

    Het rapport stroomlijnen welstandsbeleid dat in december 2020 door de raad is vastgesteld en de invoering van de Omgevingswet per 1 januari 2024 bieden aanleiding om de planbegeleiding en welstandstoetsing aan te passen. Per 1 januari 2024 stelt Midden-Drenthe de Adviescommissie voor Omgevingskwaliteit Drenthe in en gaan we werken met een rayonarchitect-dorpsbouwmeester constructie voor welstandstoetsing.

    Voorgesteld besluit

    Portefeuillehouder: Wethouder Schipper


    De raad besluit:
    1. Per 1 januari 2024 de wettelijke taken en bevoegdheden van de stadsbouwmeester, welstandscommissie en monumentencommissie te beëindigen.
    2. In te stemmen met het instellen van de Adviescommissie Omgevingskwaliteit Drenthe en het aanstellen van een rayonarchitect per 1 januari 2024, conform de vereisten die de Omgevingswet met zich meebrengt en het Rapport Stroomlijnen Welstandsbeleid.
    3. Het Reglement van Orde, gepubliceerd bij de Welstandsnota Midden-Drenthe 2018, met ingang van 1 januari 2024 te laten vervallen.
    4. Mark Hendriks van Libau per 1 januari 2024 als rayonarchitect te benoemen voor een periode van 4 jaar en Libau vanuit een pool van welstandsarchitecten te laten zorgdragen voor een eventuele tijdelijke plaatsvervanger.
    5. De leden van de Adviescommissie voor Omgevingskwaliteit voor te dragen zoals voorgesteld door Libau.

    Besluit

    Dit voorstel kan als hamerstuk door naar de raad van 2 november 2023.

    Verschillende fracties reageren op het voorstel.
    De heer Van der Beek (GroenLinks) vraagt of het mogelijk is een burgerlid te benoemen in deze Adviescommissie.
    Wethouder Schipper reageert en geeft onder andere aan dat al eerder besloten is geen burgerlid te benoemen.

  29. 10.3

    Op het perceel Eursing 37a te Beilen is initiatiefnemer voornemens om een nieuwe werkloods te realiseren ten behoeve van zijn metaalbewerkingsbedrijf. Door een professionaliseringslag op het gebied van metaalbewerking ten behoeve van de mechanisatie wordt er een groei verwacht van de huidige werkzaamheden. Om te kunnen blijven voldoen aan de vraag is er nadrukkelijk behoefte aan een nieuw op te richten werkloods. Echter, metaalbewerkingsactiviteiten zijn niet in overeenstemming met de huidige bestemming (Agrarisch met waarden – 1). Er is een bedrijfsbestemming nodig om de loods t.b.v. de metaalbewerkingsactiviteiten te kunnen realiseren. Voor de beoogde ontwikkeling is op 20 april 2023 reeds het bestemmingsplan Eursing 37a te Beilen vastgesteld.



    Voorliggende herziening van het op 20 april 2023 vastgestelde bestemmingsplan 'Eursing 37a te Beilen’, met IMRO-code NL.IMRO.1731.Eursing37aBEI-VST1 is nodig om een reparatie door te voeren van de vastgestelde regels van het bestemmingsplan. In de regels van het vastgestelde bestemmingsplan is in de bouwregels abusievelijk een verkeerd artikel opgenomen in artikel 3.2 a onder 3 en 4. Door deze regels is de planvorming te beperkt in het toestaan van de afgesproken maximale hoeveelheid aan bebouwing en dienen bedrijfsgebouwen minimaal 3 meter achter de achtergevel van de bedrijfswoning te worden gebouwd. Het beoogde plan, waar het bestemmingsplan destijds mede voor is opgesteld, gaat uit van de bouw van een bedrijfsgebouw op 3 meter achter de voorgevellijn van de bedrijfswoning in plaats van de achtergevel. In het bestemmingsplan zijn geen afwijkingsmogelijkheden opgenomen om hiervan af te wijken. Middels deze herziening wordt deze omissie hersteld.


    Om de regels aan te laten sluiten bij de beoogde ruimtelijke invulling, heeft het college op 10 augustus 2023 besloten om het ontwerpbestemmingsplan 'Herziening Eursing 37a te Beilen' ter inzage te leggen. Binnen de termijn van ter inzage legging zijn er geen zienswijzen ingediend tegen het ontwerpbestemmingsplan. De gemeenteraad stelt daarom het bestemmingsplan ongewijzigd vast.

    Voorgesteld besluit

    Portefeuillehouder : Wethouder Schans


    De raad besluit:
    1. Het bestemmingsplan 'Herziening Eursing 37a te Beilen' met IMRO-code NL.IMRO.1731.HzEursing37aBEI-VST1 ongewijzigd vast te stellen.
    2. Bij dit bestemmingsplan geen exploitatieplan vast te stellen (artikel 6.12 Wet ruimtelijkeordening).
    3. Het vastgestelde bestemmingsplan bekend te maken en ter inzage te leggen (artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening).

    Besluit

    Dit voorstel kan als hamerstuk door naar de raad van 2 november 2023.

  30. 11

    Besluit

    De voorzitter dankt iedereen voor de aanwezigheid en de inbreng. Ze sluit de vergadering om 22.05 uur.