- Locatie
Raadszaal
- Voorzitter
- M. Radix-Feijen
- Toelichting
-
Insprekers kunnen zich uiterlijk tot 10.00 uur op de dag van de vergadering aanmelden via griffie@middendrenthe.nl.
Uitzending
Agendapunten
-
Geachte commissieleden,
Hierbij nodig ik u uit voor de openbare vergadering van de commissie Ruimte en Groen van 14 september 2023 om 19.30 uur in het gemeentehuis in Beilen.
Met vriendelijke groet,
M. Radix-Feijen, voorzitter -
1
Bijlagen
Besluit
De voorzitter, mevrouw Radix, opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom.
De heer Brouwer (CDA) is afwezig, hij wordt niet vervangen.
De heer Van der Beek (GroenLinks) is afwezig en wordt vervangen door mevrouw Visser.
Namens het college zijn wethouder Schans, wethouder Schipper en burgemeester Zwiers aanwezig. Wethouder Bouwman is met kennisgeving afwezig. -
2
Besluit
De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.
-
3
Besluit
Er zijn geen insprekers voor onderwerpen die niet op de agenda staan.
-
4
Bijlagen
Besluit
Beide worden ongewijzigd vastgesteld.
-
5
Besluit
Wethouder Schipper heeft een mededeling over een van de ingekomen stukken. Hij doet de mededeling bij het betreffende agendapunt.
-
5.1Gemeenschappelijke Regelingen RUD Drenthe
-
5.2Overige informatie
-
6
In de lijst met toezeggingen staan alle toezeggingen die het college in een bepaalde vergadering heeft gedaan.
Per 1 februari 2023 krijgen alle toezeggingen een aandachtskleur. De toezeggingen zijn per soort vergadering als volgt gesorteerd:
Wit: de toezegging is afgedaan sinds de vorige vergadering.
Rood: de deadline van de toezegging is verstreken of niet ingevuld.
Oranje: de toezegging wordt uiterlijk in de volgende vergadering afgedaan.
Groen: deadline ligt na de volgende vergadering.Bijlagen
Besluit
Toezegging 1 (terugkoppeling stuurgroep ETP) en 2 (woningbouw AZC-terrein Hooghalen) zijn afgedaan.
-
7
Als bijlage bij dit agendapunt vindt u in een tabel het overzicht van de ingekomen stukken. Het voorstel aan de commissie is om deze ingekomen stukken voor kennisgeving aan te nemen (afdoening).
De ingekomen stukken worden niet inhoudelijk besproken, er kan eventueel wel een korte vraag worden gesteld. Als een fractie een ingekomen stuk wel inhoudelijk wil bespreken, kan ze om agendering vragen. De fractie geeft daarbij aan wat het doel van de inhoudelijke bespreking is. De Agendacommissie beoordeelt dit verzoek. Het ingekomen stuk komt in een volgende vergadering dan opnieuw op de agenda.
Ter informatie zijn de ingekomen stukken hieronder toegevoegd. De volgorde is dezelfde als in de tabel.Bijlagen
Besluit
Alle ingekomen stukken worden voor kennisgeving aangenomen.
De fractie van de VVD geeft aan de raadsbrief over Vitale vakantieparken te willen agenderen, afhankelijk van de uitkomst in de raad van 28 september. -
7.1
Bijlagen
Besluit
Naar aanleiding van vragen uit de commissie zegt wethouder Schipper toe de commissie schriftelijk te informeren over bouwlocaties en uitgangspunten.
Toezeggingen
Titel Bouwlocaties en uitgangspunten -
7.2
Bijlagen
Besluit
Wethouder Schipper beantwoordt de vragen uit de commissie.
-
7.3
Bijlagen
Besluit
Wethouder Schipper deelt mee dat de pilot een kleine aanpassing kent. Verder zijn er gesprekken gevoerd met belangstellenden, er is meer tijd nodig om plannen in te dienen.
De commissieleden stellen verschillende vragen aan het college, onder andere over hoe verder als de pilot afgelopen is.
Wethouder Schipper beantwoordt de vragen.Technische vragen
Onderwerp Erfmolens -
7.4
Bijlagen
Besluit
De fractie van de VVD geeft aan deze brief te willen agenderen, een en ander is afhankelijk van de bespreking in de raad van 28 september.
-
7.5
Bijlagen
Besluit
Wethouder Schans geeft aan dat dit format ook gebruikt kan worden voor andere woningbouwplannen.
-
7.6
Bijlagen
Besluit
Wethouder Schipper deelt de zorgen van de commissie over de capaciteit van het netwerk.
-
7.7
Bijlagen
Besluit
Wethouder Schipper reageert op de vragen en opmerkingen uit de commissie, onder andere over het betrekken van de Fietsersbond en de tracekeuze.
-
7.8
Bijlagen
Besluit
De commissieleden vragen naar alternatieve locaties voor flexwonen en waar die aan moeten voldoen, onder andere financieel. Ook draagvlak vanuit het dorp is belangrijk/ Wethouder Schans reageert en zegt toe de raad te informeren over de financiële kaders voor mogelijke locaties voor flexwonen (betreft portefeuille van wethouder Bouwman).
Toezeggingen
Titel Afwegingsproces Flexwonen -
7.9
Bijlagen
Besluit
Wethouder Schans geeft aan dat er op dit moment geen locaties zijn waar vervuiling in het grondwater zit.
-
7.10
Bijlagen
Besluit
De commissie en wethouder Schipper zijn beide positief over het dalend ziekteverzuim bij de RUD.
-
7.11
Bijlagen
Besluit
Verschillende commissieleden stellen vragen. Wethouder Schipper geeft aan dat de bewoners van Lievingerveld veel zelf bepalen. De gemeente is in overleg over extra woningen. Er wordt voorgesteld om een werkbezoek te brengen.
-
8
Besluit
Mevrouw Visser (GroenLinks) vraagt of er al contact is geweest met de provincie over voorrang op rotondes. Wethouder Schipper geeft aan dat het volgende overleg in oktober is, hij zegt toe dit in dat overleg te bespreken.
De heer Sikkenga CDA) vraagt om aandacht voor mentale problemen bij boeren door bv de stikstofproblematiek. Wethouder Schans geeft aan dat hij op de hoogte is van het platform Taboer.
De heer De Weerd (VVD) geeft aan dat zijn fractie de beantwoording van de art. 33 vragen over Aanpassingen maximum snelheden wil agenderen.
De voorzitter geeft aan dit mee te nemen naar de Agendacommissie,Toezeggingen
Titel Provinciaal overleg over voorrang op rotondes -
9Opiniërende agendapunten
-
9.1
Uit onderzoek naar de milieustraat voor het grondstoffenbeleid 2021-2025 kwam naar voren dat de gegevens over bezoekersaantallen en bezoektijden niet compleet zijn. Een afvalpas is een oplossing om de ontbrekende gegevens wel compleet te krijgen.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
Portefeuillehouder: wethouder Schipper
Vraag van het college voor opiniërende bespreking in de commissie:
- Bent u het eens met het voornemen van het college om een afvalpas in te voeren voor beide milieustraten per 1 januari 2024?
Besluit
De commissieleden reageren op de voornemen van het college om een afvalpas in te voeren.
De reacties zijn wisselend. Sommige commissieleden maken zich zorgen over de kosten, over afvaltoerisme, toename van zwerfafval, kwijtraken van de pas en extra werkdruk.
Wethouder Schipper reageert en neemt de input van de commissie mee in het vervolg.Technische vragen
Onderwerp Invoeren afvalpas voor toegang milieustraten Invoeren afvalpas voor toegang milieustraten -
10Adviserende agendapunten
-
10.1
Op het perceel Norgervaart 3 Bovensmilde zijn initiatiefnemers (eigenaars en tevens bewoners) voornemens om een reeds bestaande schuur te legaliseren bij de bestaande burgerwoning. Deze schuur staat er heden in strijd met het geldende bestemmingsplan (lees: illegaal). Er is afgewogen of het bevoegd gezag de schuur wil legaliseren. Deze afweging heeft plaatsgevonden. De schuur kan worden gelegaliseerd ‘’in ruil’’ voor een goede landschappelijke inpassing van de schuur en planologisch toegestane burgerwoning. Om die reden is dan ook in het bestemmingsplan de voorwaardelijke verplichting opgenomen om aan de oostzijde van het perceel een houtsingel te realiseren en in stand te houden en is dit tevens opgenomen in de verbeelding van het bestemmingsplan (middels een functieaanduiding). Dit om de schuur en burgerwoning uit het zicht van de openbare weg N373 (Norgervaart) te nemen.
Voorliggend bestemmingsplan voorziet in het gewenste juridisch-planologisch kader om de bestaande schuur te legaliseren en de houtsingel te waarborgen, dit door middel van de huidige agrarische bestemming waar de schuur op is gesitueerd te wijzigen naar een woonbestemming tezamen met een voorwaardelijke verplichting en functieaanduiding voor de houtsingel. In de bestemmingsplanprocedure is aangetoond dat er sprake is van ‘een goede ruimtelijke ordening’.
Indien er tegen het ontwerpbestemmingsplan geen zienswijzen worden ingediend, ontvangt de raad via het college het verzoek om het bestemmingsplan vast te stellen. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan de werkwijze m.b.t. 'Postzegelbestemmingsplannen', zoals besproken tijdens de commissie Ruimte en Groen van 10 september 2020 en waarmee ingestemd door de Agendacommissie per ingangsdatum: 1 oktober 2020.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
Portefeuillehouder: Wethouder Schans
De raad besluit:
1. Op grond van artikel 3.8 Wet ruimtelijke ordening jo. artikel 3:11 Algemene wet bestuursrecht in te stemmen met het ontwerpbestemmingsplan 'Norgervaart 3 Bovensmilde' met IMRO-code NL.IMRO.1731.Norgervaart3BO-ONT1 en dit ontwerpbestemmingsplan voor zienswijzen ter inzage te leggen.
2. Op grond van artikel 6.12 lid 2 Wro geen exploitatieplan in procedure te brengen.
3. De commissie Ruimte en Groen het ontwerpbestemmingsplan 'Norgervaart 3 Bovensmilde' ter behandeling voor te leggen en de commissie voor te stellen het bestemmingsplan, indien er geen zienswijzen worden ingediend, door de raad te laten vaststellen.Besluit
Op verzoek van de fractie van GroenLinks gaat dit voorstel als bespreekstuk naar de raad van 28 september 2023.
De commissie spreekt in twee termijnen over het voorstel. Sommige commissieleden vragen zich af of dit nu de deur opent naar nog meer illegale bouw, die dan achteraf goedgekeurd wordt.
Wethouder Schans reageert op de vragen uit de commissie en legt uit dat dit concrete geval aan regelgeving voldoet en daarmee nu legaal wordt. -
10.2
Op de percelen Halerweg 11 en aan de Hoofdstraat (perceel kadastraal bekend gemeente Westerbork, sectie U, nummer 66) te Zwiggelte is initiatiefnemer voornemens om de ruimte voor ruimte regeling toe te passen. Het agrarisch bedrijf aan de Halerweg 11 te Zwiggelte zal worden beëindigd, ter compensatie wenst initiatiefnemer twee woningen te realiseren aan de Hoofdstraat (perceel kadastraal bekend gemeente Westerbork, sectie U, nummer 66) te Zwiggelte. Om die reden is voorliggend plan opgesteld.
Voorliggend bestemmingsplan voorziet in het gewenste juridisch-planologisch kader om de ruimte voor ruimte regeling toe te passen. Hierin wordt aangetoond dat er sprake is van ‘een goede ruimtelijke ordening’.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
Portefeuillehouder: Wethouder Schans
De raad besluit:
- Het bestemmingsplan ‘Halerweg 11 / Hoofdstraat ong. te Zwiggelte’ met imro-code NL.IMRO.1731.Hlrwg11enHfdstrtZW-ONT1 met in achtneming van de voorgestelde wijzigingen en aanpassingen, genoemd in de nota van zienswijzen behorende bij dit besluit vast te stellen.
- Bij dit bestemmingsplan geen exploitatieplan vast te stellen (artikel 6.12 Wet ruimtelijke ordening).
- Het vastgestelde bestemmingsplan bekend te maken en ter inzage te leggen (artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening).
Besluit
Dit voorstel kan als hamerstuk door naar de raad.
Technische vragen
Onderwerp Ontwerpbestemmingsplan Halerweg 11 -
11
Besluit
De voorzitter dankt iedereen voor de aanwezigheid en de inbreng. Ze sluit om 21.15 uur de vergadering.