- Locatie
Raadszaal
- Voorzitter
- Jan Beugel
- Toelichting
-
Insprekers kunnen zich uiterlijk tot 10.00 uur op de dag van de vergadering aanmelden via griffie@middendrenthe.nl.
Agendapunten
-
Geachte commissieleden,
Hierbij nodig ik u uit voor de openbare vergadering van de commissie Ruimte en Groen van 28 november 2024 om 19.30 uur in het gemeentehuis in Beilen.
Met vriendelijke groet,
Jan Beugel, voorzitter -
1Opening
-
2Vaststellen agenda
-
3Spreekrecht
-
4
Bijlagen
-
5Informatie van het college
-
5.1Gemeenschappelijke Regelingen Omgevingsdienst Drenthe
-
5.2Overige informatie
-
6
Er zijn geen openstaande toezeggingen.
In de lijst met toezeggingen staan alle toezeggingen die het college in een bepaalde vergadering heeft gedaan.
Alle toezeggingen hebben een aandachtskleur. De toezeggingen zijn per soort vergadering als volgt gesorteerd:
Wit: de toezegging is afgedaan sinds de vorige vergadering.
Rood: de deadline van de toezegging is verstreken of niet ingevuld.
Oranje: de toezegging wordt uiterlijk in de volgende vergadering afgedaan.
Groen: deadline ligt na de volgende vergadering. -
7
Als bijlage bij dit agendapunt vindt u in een tabel het overzicht van de ingekomen stukken. De volgorde is dezelfde als in de tabel.
Het voorstel aan de commissie is om deze ingekomen stukken voor kennisgeving aan te nemen (afdoening). De ingekomen stukken worden niet inhoudelijk besproken. Als een fractie een ingekomen stuk wel inhoudelijk wil bespreken, kan ze om agendering vragen. De fractie geeft daarbij aan wat het doel van de inhoudelijke bespreking is. De Agendacommissie beoordeelt dit verzoek. Het ingekomen stuk komt in een volgende vergadering dan opnieuw op de agenda.
Bijlagen
-
7.1
Bijlagen
-
7.2
Bijlagen
-
7.3
Bijlagen
-
7.4
Bijlagen
-
7.5
Bijlagen
-
8Rondvraag
-
9Opiniërende agendapunten
-
9.1
In de raadsvergadering van 29 februari 2024 is een motie aangenomen om de raad te betrekken bij het nieuwe ruimte-voor-ruimtebeleid. Hierop volgend heeft het college de commissie Ruimte & Groen op 20 juni 2024 een aantal oriënterende vragen gesteld en daarmee heeft de commissie een eerste richting gegeven aan het uit te werken beleid.
Middels een uitgebreid participatietraject zijn diverse belanghebbenden betrokken. Op basis van alle opgehaalde informatie is het college gekomen tot een eerste schets van het nieuwe beleid. Het college vraagt de commissie een oordeel te vormen over de voorgestelde drie uitgangspunten zodat deze meegenomen kan worden in de verdere uitwerking.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
portefeuillehouder: wethouder Schans
Vragen van het college voor de opiniërende bespreking:
1. Kunt u zich vinden in het overnemen van de provinciale kaders?
2. Kunt u zich vinden in het beperken van de handel in bouwrechten vooraf?
3. Kunt u zich vinden in het clusteren van compensatiewoningen op kansrijke woningbouwlocaties? -
10Adviserende agendapunten
-
10.1
Voorliggend voorstel betreft het (postzegel)bestemmingsplan Eursingerstraat tegenover 21, Westerbork. Het plan heeft begin dit jaar ter inzage gelegen. Er zijn 17 zienswijzen ingediend: 14 zienswijzen van buurtbewoners (deze zienswijzen zijn allen dezelfde), 1 zienswijze van stichting Drents Agrarisch Erfgoed (mede namens Erfgoedvereniging Heemschut en natuur en milieu Federatie Drenthe) en 2 zienswijzen vanuit direct aanwonenden van het plangebied (deze 2 zienswijzen zijn dezelfde). In totaal zijn er 3 unieke zienswijzen.
Het college is van mening dat de ingediende zienswijzen aanleiding geven om het bestemmingsplan met IMRO-code NL.IMRO.1731.EursstraatTO21WB-ONT1 niet door de gemeenteraad te laten vaststellen. Dit wordt uitgelegd in de bijgevoegde Nota van zienswijze.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
Portefeuillehouder: wethouder Schans
De raad besluit:
1. Het bestemmingsplan Eursingerstraat tegenover 21, Westerbork met imro-code NL.IMRO.1731.EursstraatTO21WB-ONT1 op basis van de nota van zienswijzen niet vast te stellen. -
10.2
Door Bureau Buiten is een gebiedsanalyse van het recreatiecluster Hoogersmilde opgesteld. Op dinsdag 21 mei zijn de uitkomsten van de gebiedsanalyse op een inloopbijeenkomst gepresenteerd aan de inwoners van Hoogersmilde. Inwoners konden hier hun mening over geven en input op leveren.
De gebiedsanalyse is de basis van deze gebiedsvisie op het recreatiecluster Hoogersmilde, waarin door de gemeente een aantal zaken die in de gebiedsanalyse worden genoemd verder worden uitgewerkt. In deze visie wordt de opvatting van de gemeente over het gebied bepaald. De input van de inloopbijeenkomst is in deze visie verwerkt. De thema’s waar tijdens de inloopbijeenkomst veel opmerkingen over zijn gemaakt worden in de visie aangesneden.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
Portefeuillehouder: Wethouder Schans
De raad besluit:
1. De gebiedsvisie op het recreatiecluster Hoogersmilde vast te stellen;
2. €130.000,- uit het budget Vitale Vakantieparken voor 2025 te gebruiken voor de uitvoering van de gebiedsvisie. -
10.3
Aan de zuidkant van Nieuw-Balinge ligt een uitbreidingslocatie voor woningbouw. De eerste fase hiervan is zo goed als gerealiseerd. In samenspraak met het dorp Nieuw-Balinge en een als Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) verenigde groep belangstellenden is een plan voor een tweede fase uitgewerkt.
De gronden hiervoor zijn in gemeentelijk bezit. Woonservice is als ter plaatse actieve woningcorporatie als een mogelijke bouwer meegenomen.
De noodzakelijke bestemmingsplan procedure is hiervoor opgestart. Om de financiële haalbaarheid en daarmee het realiteitsgehalte van de voorgenomen ontwikkeling aan te tonen is de vaststelling van een grondexploitatie een randvoorwaarde.
De grondexploitatie is financieel sluitend. De verwachte kosten worden gedekt door de verwachte grondopbrengsten.Bijlagen
Voorgesteld besluit
Portefeuillehouder: Wethouder Raven
De raad besluit:
- De ‘Grondexploitatie ontwikkelplan Nieuw-Balinge fase 2’ vast te stellen.
- De grex per 1 januari 2025 te openen en te verwerken in de kadernota 2026.
-
10.4
Het bestemmingsplan voor de nieuwbouw voor een CPO in Nieuw Balinge, is gereed voor vaststelling door de raad. Er zijn drie zienswijzen binnen gekomen op het ontwerpbestemmingsplan. Deze zijn in de Nota van zienswijzen opgenomen en van een reactie voorzien.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
Portefeuillehouder: wethouder Schans
De raad besluit:
1. Het bestemmingsplan Woningbouw Nieuw Balinge met IMRO-code NL.IMRO.1731.WbNieuwBalinge-VST1 vast te stellen met in achtneming van:
a. de voorgestelde wijzigingen en aanpassingen, genoemd in de Nota van Zienswijzen behorende bij dit besluit;
b. de in bijlage 3 opgenomen voorgestelde ambtshalve wijzigingen.
2. Het beeldkwaliteitsplan in bijlage 1 van het onder 1 genoemde bestemmingsplan vast te stellen als aanvulling op het toetsingskader in de welstandsnota.
3. Geen exploitatieplan vast te stellen.
4. Het vastgestelde bestemmingsplan en beeldkwaliteitsplan bekend te maken en ter inzage te leggen (artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening). -
10.5
In Nederland hebben fietsers op de meeste rotondes binnen de bebouwde kom voorrang (al decennia lang). Dit volgens de richtlijnen en aanbevelingen voor rotondes gelden. In Drenthe is er in het verleden gekozen voor fietsers uit de voorrang. De motivatie van dat standpunt was dat dit voor fietsers het meest (verkeers)veilig is. De afgelopen periode is er bij de Drentse gemeenten een discussie op gang gekomen over de voorrang van fietsers op rotondes binnen de bebouwde kom. Op verzoek van een aantal deelnemers van de MobiliteitsRaad Drenthe (MRD) is het onderwerp ‘fietsers in de voorrang’ opnieuw geagendeerd. (De MobiliteitsRaad Drenthe bestaat uit de gedeputeerde en de wethouders die verkeer en vervoer in hun portefeuille hebben).
Bijlagen
Voorgesteld besluit
Portefeuillehouder: wethouder Schipper
De raad besluit:
1. Om als basisuitgangspunt te hanteren dat fietsers op rotondes binnen de bebouwde kom voorrang krijgen;
2. Om aanpassingen aan rotondes uit te voeren en te combineren bij nieuwe inrichtingen en bij herinrichtingen. -
11Sluiting